top of page
  • Foto van schrijver Henriëtte Canisius

Begeleiding & (dressuur-) training

Training van ruiter en paard is maatwerk.

Het samenwerken met een paard vanuit begrip, plezier en ontspanning is voor mij heel waardevol. Kennis van het ‘wezen’ paard is onmisbaar om het correct op te leiden en een fijne samenwerking te behouden. Er moet altijd rekening worden gehouden met het ontwikkelingstempo van zowel de ruiter als het paard.

Tijdens de lessen wordt er gewerkt aan het bewustzijn van de ruiter om zijn/haar hulpen (gewicht/zit/been/hand/stem) beter te gebruiken zodat de harmonie tussen de ruiter en het paard wordt versterkt.

Het trainingstraject passen we aan aan het karakter en de mogelijkheden van het paard. Er moet een goede balans zijn tussen vertrouwen en respect van zowel de ruiter als van het paard. Ik hecht zeer veel belang aan een goede basis.

De focus ligt op de ruiter die onafhankelijke hulpen geeft met extra aandacht voor het in evenwicht zitten op het paard. Hieruit volgt het rechtgerichte, nageeflijke paard.

Verzet.

Veel ruiters zitten in meer of mindere mate scheef en zijn zich daar vaak niet van bewust. Hierdoor hinderen ze het paard in zijn bewegingen. Het ene paard gaat daar een weinig op reageren, het andere gaat hierop in verzet. Dit verzet kan gaan van : zich vastzetten op één teugel, een onregelmatige aanleuning, moeilijker naar een bepaalde zijde afwenden, problemen in de zijgangen, onregelmatigheid in beweging (kreupel), dwars liggend paard, niet willen aangalopperen, weigeren te springen, tot zelfs gaan rennen, slaan, bokken, blokkeren of steigeren.

Het paard als spiegel. Een paard beweegt zoals de ruiter beweegt, het spiegelt de ruiter, zowel bij grondwerk als wanneer de ruiter in het zadel zit. Je leert tijdens de lessen om je paard goed aan te voelen en wat voor effect jouw houding en hulpen hebben op de prestaties en het bewegingspatroon van je paard.

Het maakt niet uit of je nu een recreatieve of competitieve ruiter bent, of je doel nu is om te winnen of fijn zelfstandig op wandeling te kunnen vertrekken, zolang er maar voldoende motivatie is gaan we samen op zoek naar het voor jullie hoogst haalbare niveau als combinatie.

Duidelijk en consequent zijn.

Vaak zijn we als ruiter niet consequent genoeg, hierdoor zijn we onduidelijk voor het paard, dit veroorzaakt dan weer onrust bij het paard. We werken in de trainingen aan het zo correct mogelijk geven van de hulpen om zo tot een harmonieus geheel te komen.

Denk je te lief zijn voor je paard, of heb je het gevoel dat je strenger moet zijn?

“Nee, je mag niet omver duwen als we naar de piste wandelen.”

“Ja, je moet je voet geven als ik erom vraag.”

“Nee, ik bedoelde niet dat je standaard moet wijken als ik de middellijn oprijdt maar dat je moet wachten op mijn hulp.”


De oplossing zit in duidelijkheid. Het gaat hier niet over streng of lief zijn naar je paard toe. Wanneer je steeds dezelfde grenzen stelt naar je paard, ben je het allerliefste voor je paard. Een paard wat heel duidelijk weet waar de grenzen zijn kan zich ook vrij gemakkelijk bewegen binnen die grenzen en tot die grenzen. Jouw paard weet dan wat hij van je kan verwachten. Je bent dan voorspelbaar en betrouwbaar, dat brengt rust en harmonie. Jij en je paard kunnen zo wederzijds respect tonen en zo vol vertrouwen met elkaar communiceren. Pas dan kun je echt samen groeien en een topteam worden met je paard!

Dit zit in het paard zijn natuurlijke gedrag. De leider bepaalt, hij volgt. In een groep weet een paard precies wat hij kan en mag doen, de afspraken zijn helder.


Als de grenzen vervagen (duidelijkheid vermindert) omdat je niet consequent genoeg bent, dan vermindert de ‘braafheid’ van je paard. Je paard gaat de grenzen(de duidelijkheid) opzoeken. Een paard weegt gemiddeld 600kg en er kunnen dan ook ‘onaangename’ situaties ontstaan en daar wil je dan ook niet naartoe. Met vage grenzen ben je dus net niet ‘lief’ voor je paard.

Heeft u moeite met het rijden van uw paard, lukt het gewoon even niet of wilt u simpelweg verder groeien met uw paard, dan help ik u daar graag mee verder.


Een privéles duurt 60, 45 of 30 minuten, dit in onderling overleg en gaat door bij u op stal of op een overeengekomen locatie.

Benieuwd of mijn trainingen iets voor je zijn ? :

  • Houding- en zitlessen, dressuurlessen, wedstrijdvoorbereiding en wedstrijdbegeleiding, longeren met enkele - en dubbele longe, grondwerk en horsemanship kun je bij mij volgen.

  • Als ik werk met ruiters richt ik me altijd op teamwork tussen ruiter en paard. Wil je weten hoe mijn trainingen je kunnen helpen om meer trainingseffect te bereiken met minder hulpen? En wil je een succesvol top team worden met je paard?

  • Ik richt mij op het onmisbare basiswerk voor iedere ruiter die het beste wil voor zijn paard en écht met plezier zijn paard wil trainen. Als je weet wat je al goed doet en waar verbeterpunten zitten, dan geeft dat al heel veel rust en ontspanning in het trainen van je paard.

  • Je leert hoe een paard leert, zodat je verder kan met jouw en zijn ontwikkeling.

- Je leert wat een goede en logische opbouw is van de training van je paard.

- Tijdens de trainingen geef ik je superhandige oefeningen om zelfstandig mee aan de slag te gaan, zo train je naar de volgende les toe.

- De basis is ongelofelijk belangrijk, je bouwt een huis toch ook niet op drijfzand. Eenmaal de basis goed zit volgen de oefeningen elkaar logisch op.


Heb je het gevoel dat mijn training bij je past of heb je nog vragen?

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Stuur me dan een bericht of bel me even.



Als het weer het niet toelaat gaan de trainingen door in een afgesproken binnenpiste.

Het bijscholen van de paarden van leerlingen gebeurt in combinatie met lessen.



Training van paarden bestaat niet enkel uit het berijden ervan, maar bestaat ook uit gehoorzaamheid aan de hand.


Een voorbeeld hiervan is het laden in een trailer:


Recente blogposts

Alles weergeven

Wie ben ik ?

bottom of page