top of page
  • Foto van schrijver Henriëtte Canisius

Wie ben ik ?

De Klassieke en de huidige inzichten van de Rijkunst gecombineerd.

Opgegroeid tussen de paarden en pony’s van mijn opa, had ik het paardenvirus al heel jong te pakken. Als Nederlandse, met beide ouders komende uit Maastricht, ben ik geboren en getogen in Brussel.

Tijdens mijn 3 jarige interne opleiding op de Vlaamse Rijkunst Academie te Sint-Ulriks-Kapelle, België, heb ik de Klassieke Rijkunst ten gronde aangeleerd gekregen. Hier leerde ik ook jonge paarden op een correcte, op vertrouwen gebaseerde, wijze zadelmak maken. Hierbij krijgen ze de tijd om fysiek sterker te worden. Zo geef je hen een eerlijke start van hun carrière.

Op de Vlaamse Rijkunst Academie werd er veel belang gehecht aan de praktijk maar zeker ook aan de theoretische kennis van: de ethologie (= gedragsleer) van het paard, trainingsleer, conditietraining, anatomie, veeartsenij, hoefbeslag, leerbewerking, grooming, dressuur, springen, eventing, voltige, .... .

Hier las ik ook de literatuur van de Klassieke Meesters zoals Podhajsky, Steinbrecht, La Guérinière, Baucher, Michel Henriquet & Catherine Durand.


Daarnaast heb ik mij verdiept in Natural Horsemanship en in de verschillende visie's die in de communicatie met paarden worden gebruikt. Ik ben de verschillen en de gelijkenissen tussen de hulpgeving van het Western rijden en de ‘Engelse’ dressuur gaan bestuderen en beoefenen.

In Blokzijl, Nederland ben ik bij een specialist op het vlak van het keuringsklaar maken van tuigers en Friezen in de leer geweest, waar we dagelijks paarden opleerden voor de wagen. Daarna ben ik nog een periode bij een opfok-africhtingsstal in Bremen, Duitsland spring- en dressuurpaarden gaan trainen.

Ondertussen leidde ik een aantal, karakterieel zeer verschillende, paarden op tot Lichte en Zware Tour niveau en bracht een aantal van hen uit op wedstrijd. En ben ik gediplomeerd Trainer B voor de disciplines dressuur, springen en eventing.

Jarenlang ben ik getraind door Peter De Mulder en tegenwoordig train ik bij Patrick van der Meer.

Vele jonge paarden heb ik zadelmak en baanvast gemaakt. Ik leg me nu toe op het verder opleiden.


Ik heb van mijn passie mijn beroep gemaakt en begeleid dagelijks met veel plezier de combinatie van paard en ruiter in hun opleiding.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page